Working languages:
Hebrew to English
English to Hebrew

sapir shpigel


Native in: Hebrew Native in Hebrew, English Native in English
Feedback from
clients and colleagues

on Willingness to Work Again info

This service provider is not currently displaying positive review entries publicly.

No feedback collected
Account type Freelance translator and/or interpreter
Data security Created by Evelio Clavel-Rosales This person has a SecurePRO™ card. Because this person is not a ProZ.com Plus subscriber, to view his or her SecurePRO™ card you must be a ProZ.com Business member or Plus subscriber.
Affiliations This person is not affiliated with any business or Blue Board record at ProZ.com.
Services Translation, Editing/proofreading, MT post-editing
Expertise
Specializes in:
Finance (general)Biology (-tech,-chem,micro-)
Automotive / Cars & TrucksPoetry & Literature
AccountingTextiles / Clothing / Fashion
Cinema, Film, TV, DramaBusiness/Commerce (general)
Cosmetics, BeautyMedia / Multimedia

Rates

Payment methods accepted Visa
Portfolio Sample translations submitted: 1
Hebrew to English: הדרך בה מביעים הסופרים של "בית ספר לנשים" ו"בית הבובות" את מטרותיהן הסופיות של אגנס ונורה
Source text - Hebrew



In this essay I will discuss the author's final goal regarding the two main characters (Agnes and Nora) in the works "school for wives" and "the Doll's house". "School for Wives" was written by Moliere (1622-1673), and "the doll's house" was written by Ibsen (1828-1906). The writers present contrasting ideas throughout their works. During the reading you can realize that it'sthe two works are of a different type. "School for wives" is a comic play while the "doll's house" is a realistic play.
Firstly, we notice that in "School for Wives", Moliere represents the naturality and simplicity through Agnes. At the beginning of the play Arnulf expresses his opinion regarding women, which is, women should know how to sew, pray, cook and love the man to whom they are obligated to. He mocked the rest of the men who marry beautiful and successful women since in his opinion, these men are usually betrayed by their woman. Therefore he came to the conclusion that the best and faithful woman is the ignorant one who lacks intelligence and beauty. Therefore, he chose Agnes, who's in his opinion a woman without education or beauty. Hence, he thought that such a woman will never betray him. During the comedy, Agnes' goals develop. At first, she is described as a simple woman with no education who was imprisoned by Arnulf, a rich old man who wants to marry her. He decided to educate his future wife, Agnes, for modest life with a lot of prohibitions and sent her to a convent to make sure she will never betray him. Since in Arnulf's house there is a considerable change of people, he decided to lock her in a closed room with guards in order to control her so she will not deviate from the straight path. From that moment, Arnulf decided to call himself Mr. "de la Sush."
Once, Arnul's friend, Horace, had heard of Mr. "de la Sush" and the incarceration of Agnes. Horace shared his feelings and thoughts regarding this situation with Arnulf. Arnulf, of course, pretended he wanted to help Horace, who did not know who he is Mr. "de la Sush". This indicates Arnulf's manipulative character. Although Arnulf thought Agnes is innocent, she managed to overcome the great ingenuity of Arnulf and his guards, which proves the artfulness of Agnes.
She fell in love with Arnulf's best friend, Horace, and gave him her love.
Throughout the comedy there are some passages which were taken from Moliere's experience in his life. Moliere presents the play through natural perspective of a typical girl who falls in love with a younger man and kindness captured her heart. The theme of neutrality is simplicity expressed in the comedy by Horace's and Arnulf's descriptions. Arnulf is described as an evil, manipulative, older, who thinks only of himself, while Horace, is described as younger and thoughtful who loves Agnes true love. The naturalness in the comedy is symbolized by Agnes who decided to marry Horace, and not with Arnulf, which shows the resolution of any woman who chose to live the rest of her life with a young man who respects her, love her and trust her.
On the other hand, in "the doll's House " Ibsen introduces the concept of truth. During the play, Nora and Helmer, the main characters deal with the discovery of truth. Throughout the play Nora and Helmer are not aware of the reality but as the plot continues, Nora discovers herself again. At the beginning of the play it seems that Nora, Helmer and their children live happily. The play opens in Christmas and the atmosphere at their house is happy. Helmer gives Nora nicknames and at first it is impossible to tell if she is his wife or his child.
During the play Nora is trying to hide a secret but the truth finally comes out. The play deals with the life of lie she lived. Only at the end of the play you realize that Nora's life were fake. When Helmer was ill, Nora borrowed money from a man named Nils Krogstad to save his life, but Nora lied to her husband by telling him her father gave her the money. Throughout the play we can see that Helmer does not like loans and his opinion about it is that a house depending on loans cannot exist properly.
Translation - English

בחיבור זה אדון במטרותיהן הסופיות של הדמויות המרכזיות (אגנס ונורה) ביצירות "בית ספר לנשים " ו"בית הבובות ". את "בית ספר לנשים" כתב מולייר (1622 - 1673) , ואת "בית הבובות" כתב איבסן (1828 - 1906) . כל אחד מהסופרים מציג רעיון אחר מאחורי יצירתו ובמהלך הקריאה ניתן להבין שמדובר בשני סוגים שונים של יצירות, "בית ספר לנשים" כמחזה קומי ו"בית הבובות" כמחזה ראליסטי.
תחילה, ניתן להבחין שביצירה "בית ספר לנשים", מולייר מסמל את הטבעיות והפשטות דרך אגנס. כבר בתחילת המחזה מביע ארנולף את דעתו לגבי נשים והיא שהן צריכות לדעת לתפור, להתפלל, לבשל ולאהוב את האיש שאליו הן מחויבות. הוא לעג לשאר הגברים המתחתנים עם נשים מוצלחות ויפות כי על פיו גברים אלו תמיד נבגדים בסוף וכתוצאה מכך מחליט שהאישה הטובה ביותר והנאמנה ביותר צריכה להיות בורה מוחלטת. לכן, הוא בחר באגנס, שעל פי דעתו היא אישה לא מוצלחת, ללא השכלה או יופי כי חשב שאישה מסוג זה לעולם לא תעז ללכת עם גבר אחר.
במהלך הקומדיה מטרותיה של אגנס מתפתחות, תחילה היא מתוארת כאישה פשוטה ללא כל השכלה אשר נכלאה על ידי ארנולף, גבר מבוגר ועשיר אשר רוצה להינשא לה. הוא החליט לחנך את אשתו לעתיד, אגנס, לחיים צנועים עם הרבה איסורים ואף שלח אותה להתחנך במנזר כדי לוודא שלעולם לא תבגוד בו. מכיוון שבביתו של ארנולף יש תחלופה רבה של אנשים, הוא החליט לנעול אותה בחדר סגור והציב שומרים כדי שלא תראה איש ולא תסטה מדרך הישר. מאותו רגע, החליט ארנולף לקרוא לעצמו מר "דה לה סוש".
ברגע שחברו של ארנולף,הוראס, שמע על מר "דה לה סוש" וכליאתה של אגנס הוא שיתף את רגשותיו ומחשבותיו עם ארנולף. ארנולף כמובן העמיד פנים שרצה לעזור להוראס, שלא ידע מי הוא מר "דה לה סוש", מה שמעיד על תחמנותו ואופיו המניפולטיבי. אך מתחת לאפו הצליחה אגנס להערים עליו ועל השומרים אשר הציב לה. כעת, האישה שתוארה כתמימה, צנועה ולא אינטליגנטית הצליחה לגבור על תחכומו הרב של ארנולף ושומריו, מה שמוכיח את פיקחותה של אגנס.
היא התאהבה בחברו הטוב של ארנולף, הוראס, והעניקה לו את אהבתה.
במהלך הקומדיה ישנם כמה קטעים מאוד מציאותיים אשר לקוחים מהרגשתו, הבעתו וניסיונו של מולייר מחייו הפרטיים. מולייר מציג את המתחרש דרך נקודת מבט טבעית של נערה טיפוסית אשר מתאהבת בגבר צעיר ממנו וטוב לב שכבש את ליבה. נושא הטבעיות והפשטות בקומדיה מודגש על פי התיאורים של הוראס וארנולף. ארנולף מתואר כאדם רשע, מבוגר ומניפולטיבי אשר חושב רק על עצמו בעוד שהוראס מתואר כאדם צעיר יותר ומתחשב אשר אוהב את אגנס אהבת אמת. הטבעיות בקומדיה מסומלת בכך שהחליטה אגנס להתחתן עם הוראס, ולא עם ארנולף מה שמראה על החלטה של כל אישה אשר תבחר לחיות את שארית חייה עם גבר צעיר אשר מכבד אותה, אוהב אותה וסומך עליה.
לעומת זאת ניתן להבחין שב"בית הבובות" איבסן מציג את מושג האמת מכיוון שבמהלך המחזה, נורה והלמר, הדמויות המרכזיות עוסקות בגילוי האמת. לאורך כל המחזה נורה והלמר אינם מודעים למציאות אך בעקבות התרחשות האירועים נורה מגלה את עצמה מחדש. בתחילת המחזה היה נראה שנורה, הלמר וילדיהם חיים באושר. את המחזה פותח חג המולד והאווירה בבית הייתה עליזה ומאושרת. הלמר כנה את נורה בכינויי חיבה ותחילה לא היה ניתן להבחין אם נורה היא אשתו או שמא ביתו.
במהלך המחזה מנסה נורה להסתיר סוד אך לבסוף יוצאת האמת לאור. המחזה עוסק בחיי השקר שחייתה נורה ורק בסופו של המחזה ניתן להבחין כמה חייה של נורה היו מזויפים. כשהלמר היה חולה, לוותה נורה כסף מאדם בשם נילס קרוגסטאד כדי להציל את חייו, אך נורה שיקרה להלמר בכך שאמרה לו שאביה נתן לה את הכסף. מקריאת המחזה ניתן להבחין שהלמר אינו אוהב הלוואות ודעתו על כך היא שבית אשר תלוי בהלוואות אינו יכול להתקיים כהלכה.


Experience Years of experience: 18. Registered at ProZ.com: Dec 2011.
ProZ.com Certified PRO certificate(s) N/A
Credentials N/A
Memberships N/A
Software Adobe Acrobat, Adobe Photoshop, Alchemy Publisher, LocStudio, Microsoft Excel, Microsoft Office Pro, Microsoft Word, Powerpoint
Bio
No content specified


Profile last updated
Dec 28, 2011



More translators and interpreters: Hebrew to English - English to Hebrew   More language pairs