A e dini se ....
Autor de la hebra: Klementina Shahini

Klementina Shahini
Estados Unidos
Local time: 09:26
Miembro 2009
inglés al albanés
+ ...
Apr 1, 2010

… Akademia e Shkencave ka botuar "Fjalori i gjuhës shqipe 2006", fjalor, i pari në llojin e vet sipas projektit të mbështetur nga Akademia e Shkencave të Shqipërisë dhe Programit Kombëtar për Kërkim dhe Zhvillim. Ai është hartuar nga një grup leksikologësh dhe leksikografësh të Departamentit të Leksikologjisë e të Terminologjisë në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë, nga prof. Jani Thomai (drejtues shkencor i projektit dhe redaktor shkencor i fjalorit), prof. Mi... See more
… Akademia e Shkencave ka botuar "Fjalori i gjuhës shqipe 2006", fjalor, i pari në llojin e vet sipas projektit të mbështetur nga Akademia e Shkencave të Shqipërisë dhe Programit Kombëtar për Kërkim dhe Zhvillim. Ai është hartuar nga një grup leksikologësh dhe leksikografësh të Departamentit të Leksikologjisë e të Terminologjisë në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë, nga prof. Jani Thomai (drejtues shkencor i projektit dhe redaktor shkencor i fjalorit), prof. Miço Samara, prof.as. Pavli Hazhillazi, prof. Hajri Shehu, prof. Thanas Feka, prof.as. Valter Memisha, Artan Goga. "Fjalori gjuhës shqipe 2006" është më i madhi ndër fjalorët shpjegues të derisotëm të gjuhës shqipe; ka rreth 48 mijë fjalë dhe 5 mijë njësi frazeologjike, që e bëjnë atë shumë të dobishëm. Pas këtij fjalori të suksesshëm, gjuha shqipe do të ketë edhe fjalorin e madh, në 5-6 vëllime me rreth 80 mijë deri 100 mijë fjalë, puna për vëllimin e parë të të cilit sapo ka filluar.


… studiuesi Mehmet Elezi ka botuar : “Fjalor i Gjuhës Shqipe me 41 000 të Përjashtuara” .Në këtë Fjalor është përmbledhur një pasuri gjuhësore, përkah numrit të fjalëve, e barabartë me atë që ka Fjalori i Gjuhës së Sotme Shqipe (FGJSSH, 1980) i akademisë, i cili ishte vlerësuar si më i madhi fjalor shqip-shqip i botuar deri tashti. FGJSSH ka rreth 41.000 fjalë. Në fjalorin e Mehmet Elezit përmblidhen edhe 41.000 fjalë të tjera, të cilat nuk gjinden në fjalorët e akademisë.

Fjalorë të kësaj natyre janë të dobishëm si në Shqipëri ashtu edhe nëpër vende të ndryshme të botës ku jetojnë shqiptarë. Ata gjithashtu ndihmojnë në unifikimin dhe njëjtësimin e gjuhës shqipe kudo nëpër botë duke parandaluar deri në një fare mase përdorimin e fjalëve të huaja si në gjuhën shqipe të përditshme ashtu edhe në atë shkencore. Pjesë e këtyre fjalorëve janë edhe fjalët e huazuara të 15 vjetëve të fundit që kanë hyrë dhe janë aprovuar si fjalë të gjuhës shqipe.
Collapse


 


Este foro no tiene moderador específicamente asignado.
Para denunciar violaciones a las reglas del sitio u obtener ayuda, póngase en contacto con el personal del sitio »


A e dini se ....

Advanced search


PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »
SDL MultiTerm 2021
One central location to store and manage multilingual terminology.

By providing access to all those involved in applying terminology (such as engineers, marketers, translators, and terminologists), our terminology management solution ensures consistent and high-quality content from source through to translation.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Búsqueda de términos
  • Trabajos
  • Foros
  • Multiple search